Ortodontie

Ortodonția este subspecialitatea medicinei dentare care se ocupă cu alinierea dinților pe arcadele dentare astfel încât aceștia să fie în armonie în cadrul arcadei, cu dinții arcadei antagoniste (ocluzia dentară) și cu scheletul facial, conferind estetică și funcționalitate.

Anomaliile dento-dentare şi dento-maxilare netratate sau tratate necorespunzator în copilarie, conduc, în perioada adultă, la tulburari functionale importante. Pe de alta parte, edentatiile vechi produc si ele, frecvent, aceleași tulburări, prin migrarea dinților vecini și antagoniști. Dezvoltarea importanta a mijloacelor de tratament ortodontic fix, pe baza studiilor fundamentale si a experientei clinice, permite azi corectarea unui procent semnificativ din anomaliile existente.

Adresabilitatea adulților spre tratamentul ortodontic este tot mai des intalnita, acestia dorindu-si in cele mai multe cazuri imbunatatirea esteticii dentare si, într-o mai mică masură, reabilitarea funcțională, latură imperios necesară dar mai putin sesizată de către pacient. Tratamentul ortodontic vine și în ajutorul proteticii dentare, creând premizele unei reconstrucții estetice și functionale, corectând migrarile dentare postextractionale sau redistribuind spatiile protetice existente.

Conceptele şi strategiile de tratament ortodontic modern s-au redefinit continuu pentru a atinge obiectivele menționate. În stomatologia contemporană, tratamentul ortodontic nu mai prezintă o limită de vârstă sau mijloace, acesta făcând parte integrantă din reabilitarea orală complexă.