Chirurgia Orală

Este sub-specialitatea stomatologiei (medicinei dentare) care se ocupă cu diagnosticul si tratamentul chirurgical al afecțiunilor patologice (bolilor) apărute la nivelul dinților, parodonțiului, proceselor alveolare (osului în care sunt implantați dinții) precum și a gingiei/mucoasei care acopreră aceste structuri. Complicațiile bolilor mai sus menționate intră și ele în spectrul de diagnostic și tratament al chirurgiei orale. Printre afecțiunile abordate de către chirurgia orală putem menționa: reconstrucția proceselor alveolare și a gingiei acoperitoare, pierdute ca o consecință a afecțiunilor oro-dentare, tratamentul edentațiilor (lipsei dinților) cu ajutorul implanturilor dentare, tratamentul chirurgical al dinților incluși și al complicațiilor generate de aceștia, tratamentul chirurgical al chisturilor și tumorilor alveolare, tratamentul chirurgical al parodontopatiei marginale, reconformarea chirurgicală a osului și mucoaselor proceselor alveolare în vederea protezării corespunzătoare etc.

Din cadrul chirurgiei orale, în ultimii ani, s-au desprins alte două sub-specialități care astăzi evoluează de sine stătătoare: implantologia orală și parodontologia. Acestea vor fi descrise separat, reprezentând specialități distincte, cu rol deosebit de important în cadrul tratamentului complex, multidisciplinar al afecțiunilor cavității orale (gurii).

Implantologia orală

Reprezintă, astăzi, o ramură distinctă a stomatologiei care se ocupă de tratamentul edentațiilor (lipsei dinților), parțiale sau totale, utilizând ca mijloc principal implanturile dentare. Acestea din urmă reprezintă structuri mecanice cu formă și design special, ce sunt implantate la nivelul osului alveolar pentru a funcționa ca și rădăcini dentare. După integrarea acestora la nivelul osului, ele vor oferi menținere sprijin și stabilizare pentru construcțiile specializate care vor înlocui dinții propriu-ziși.

Implantologia orală, în conceptul modern, nu inseamnă doar aplicarea implanturilor la nivelul osului alveolar. Această specialitate se ocupă, astăzi, de asigurarea condițiilor optime, cât mai aproape de natural, de inlocuire a dinților lipsă. Prin aceasta se înțelege restaurarea osului și gingiei pierdute secundar pierderii dinților, aplicarea implantului într-o poziție tridimensională ideală, identică cu cea a dintelui care s-a pierdut, pregătirea condițiilor necesare unei aplicări corespunzătoare a structurilor protetice și întreținerea periodică a structurilor implanto-protetice realizate. Toate aceste lucruri se desfășoară într-un context multidisciplinar, în care se ține cont de toate celelalte afecțiuni existente la nivelul cavității orale.

Implantologia orală este sub-specialitatea stomatologiei care a luat cel mai mare avânt în ultimele două decenii. Studiile efectuate pe tot cuprinsul mapamondului au dovedit că, astăzi, tratamentul edentațiilor cu ajutorul implanturilor dentare este unul previzibil și cu rezultate foarte bune pe termen lung, dacă sunt asigurate condițiile corespunzătoare osoase și gingivale pentru implantare, tratamentul este efectuat cu profesionalism, iar întreținerea acestora este efectuată cu regularitate de către pacient precum și de către personalul medical calificat.

Chirurgia maxilo-facială

Este ramura stomatologiei implicată în diagnosticul și tratamentul afecțiunilor oaselor maxilare precum și ale părților moi ale cavității orale (gurii), capului și gâtului. Reconstrucțiile majore ale oaselor maxilare în vederea protezării cu implanturi dentare, tratamentul chirurgical al tumorilor benigne și maligne ale oaselor maxilare precum și ale părților moi cervico-faciale, tratamentul bolilor glandelor salivare, tratamentul fracturilor dinților și ale oaselor maxilare, a complicațiilor acestora, intră în preocupările chirurgiei maxilo-faciale.

Protetica Dentară

Este ramura medicinei dentare al cărei scop este restaurarea țesuturilor dure dentare coronare compromise de leziuni carioase, traumatisme, afectate de boala parodontală, cu rolul de a reface funcțiile masticatorii, de autoîntreținere, respiratorii, fonatorii și, nu în ultimul rând, estetice. Aceasta se realizează prin microproteze concepute în colaborare cu laboratorul de tehnică dentară, relație esențială pentru această specialitate.

Dispunând de o largă varietate de tratamente și materiale, obiectivele și complexitatea restaurărilor pot varia în linii foarte largi, de la o coroană unidentară la punți, de la reabilitări simple la complexe sau totale, de la tratamente dentare la tratamente supraimplantare. Aflată într-o colaborare multidisciplinară cu alte specialități ale stomatologiei (chirurgia și implantologia, parodontologia, ortodonția), protetica dentară ghidează adeseori aceste tratamente, contribuind la conceperea planului de tratament și obținerea scopului final al acestuia, restul specialităților fiind într-adevăr tributare proteticii.

Fiind o îmbinare armoniasă între elemente care par diametral opuse, artă combinată cu elemente de fizică și inginerie, protetica dentară se află într-o evoluție continuă. Tehnici considerate utopice și futuriste în urmă cu doar câteva decenii sunt astăzi practici comune în cabinetul de medicină dentară. Impulsul tehnologic asigură îmbunătățirea materialelor folosite nu doar în cabinetul stomatologic, ci și în laboratorul de tehnică dentară, iar cercetările moderne actualizate constant cresc calitatea actului medical. Mai mult decât atât, puternica digitalizarea omniprezentă din ultimii ani și-a pus amprenta și în medicina dentară, prin aplicații precum tehnici de achiziție digitală a informațiilor dentare și de realizare a restaurărilor.

Endodonția

Este ramura medicinei dentare care se ocupă cu diagnosticul și tratamentul afecțiunilor de la nivelul pulpei dentare și a țesutului apical.

Această subspecialitate este menită să conserve dinții naturali prin îndepărtarea țesutului pulpar alterat („scoaterea nervului”), curățarea și dezinfecția canalelor radiculare, obturarea etanșă a acestora și reconstrucția coroanei dentare. Tratamentul endodontic reprezintă procedura stomatologică cea mai des întâlnită în reabilitarea orală complexă, datorită principiilor conservatoare care guvernează medicina dentară contemporană. Cunoștințele și achizițiile tehnologice ale ultimilor ani (apex-locator, microscop, sistem de obturare la cald) permit, astăzi, tratamentul conservativ al multor leziuni periapicale (infecții la vârful dintelui, tratate anterior doar chirurgical) precum și păstrarea dinților cu tratament de canal incorect realizat sau a celor considerați, până nu de mult, irecuperabili.

Profilaxia Dentară

Este specialitatea medicinei dentare care își propune interceptarea cât mai precoce a bolilor care afectează cavitatea bucală și prevenirea acestora prin tehnici minim invazive. Din arsenalul terapeutic al profilaxiei putem aminti controalele și igienizările periodice de către medicul stomatolog, detectarea și fluorizarea leziunilor carioase incipiente, precum și sigilarea dinților recent erupți.

Unele dintre procedurile cele mai folosite de profilaxie dentară sunt controalele periodice la medicul stomatolog. Acestea asigură nu doar o supraveghere a tratamentelor efectuate anterior, ci și o depistare precoce a patologiilor oro-dentare. Astfel, tratamentele efectuate sunt cât mai minim invazive, asigurând nu doar o rată crescută de succes a acestora, ci și o reducere a suferințelor resimțite de către pacient.

O altă componentă a profilaxiei dentare este reprezentată de medicina comunitară. Răspândirea informațiilor legate de igiena dentară personală, precum și sensibilizarea maselor despre importanța controalelor periodice, au ca rol îmbunătățirea mediei naționale a gradului de sănătate dentară.

Interceptarea cât mai precoce a patologiilor oro-dentare are ca scop îmbunătățirea calității vieții și reducerea necesarului de tratament, motiv pentru care profilaxia dentară reprezintă o ramură esențială a practicii stomatologice moderne.

Parodontologia

Este ramura medicinei dentare care se ocupă cu interceptarea și tratamentul bolilor parodonțiului. Parodonțiul este structura care asigura susținerea și integrarea dinților la nivelul cavității orale. Acesta este alcătuit din gingie, os, precum și fibre cu rol in conectarea dintelui de structurile menționate.

Afectarea parodonțiului va avea ca urmare pierderea dinților, chiar dacă acestia sunt lipsiți de carii. De asemenea, armonia dintre dinte și gingie este esențială pentru o estetică corespunzătoare.

Boala parodontală este o patologie frecvent întâlnită în practica medicală stomatologică, afectând un procent crescut din populație. Ea este caracterizată printr-o distrugere lentă sau accelerată a țesuturilor de susținere. Este acompaniată de sângerări la nivelul gingiilor, retracții gingivale (cu descoperirea rădăcinii dentare), mobilitate dentară mergînd până la pierderea dinților în formele severe.

Depistarea precoce a acestei patologii este esențială în prelungirea vieții unităților dentare. În acest sens, controalele periodice la medicul stomatolog, acompaniate de igienizări profesionale prin tehnici de detartraj și curățare a suprafețelor dentare cu pulberi ușor abrazive (air-flow) sau periaj profesional, sunt esențiale.

O altă latură importantă a parodontologiei este chirurgia muco-gingivală, esențială dacă distrucția parodonțiului a fost interceptată tardiv. Tehnicile moderne de regenerare a țesuturilor afectate, acompaniate de intervenții estetice sau funcționale la nivelul gingiilor se îmbină pentru a asigura un suport sănătos și o estetică corespunzătoare pentru țesuturile dentare.

În concluzie, parodontologia asigură nu doar o fundație solidă și stabilă pentru realizarea tratamentelor stomatologice, factor cheie în succesul acestora, ci și păstrarea lor în timp, prin igienizările periodice realizate în cursul și după finalizarea tratamentelor.

Ortodontie

Ortodonția este subspecialitatea medicinei dentare care se ocupă cu alinierea dinților pe arcadele dentare astfel încât aceștia să fie în armonie în cadrul arcadei, cu dinții arcadei antagoniste (ocluzia dentară) și cu scheletul facial, conferind estetică și funcționalitate.

Anomaliile dento-dentare şi dento-maxilare netratate sau tratate necorespunzator în copilarie, conduc, în perioada adultă, la tulburari functionale importante. Pe de alta parte, edentatiile vechi produc si ele, frecvent, aceleași tulburări, prin migrarea dinților vecini și antagoniști. Dezvoltarea importanta a mijloacelor de tratament ortodontic fix, pe baza studiilor fundamentale si a experientei clinice, permite azi corectarea unui procent semnificativ din anomaliile existente.

Adresabilitatea adulților spre tratamentul ortodontic este tot mai des intalnita, acestia dorindu-si in cele mai multe cazuri imbunatatirea esteticii dentare si, într-o mai mică masură, reabilitarea funcțională, latură imperios necesară dar mai putin sesizată de către pacient. Tratamentul ortodontic vine și în ajutorul proteticii dentare, creând premizele unei reconstrucții estetice și functionale, corectând migrarile dentare postextractionale sau redistribuind spatiile protetice existente.

Conceptele şi strategiile de tratament ortodontic modern s-au redefinit continuu pentru a atinge obiectivele menționate. În stomatologia contemporană, tratamentul ortodontic nu mai prezintă o limită de vârstă sau mijloace, acesta făcând parte integrantă din reabilitarea orală complexă.

Tratamente LASER

Denumirea de „LASER” provine de la acronimul pentru „Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation”, adică, amplificarea luminii prin stimularea emisiei de radiaţie. LASER-ul interacţionează cu diferite tipuri de ţesuturi prezentând structură şi consistenţă diferite. Ca urmare, radiaţia laser utilizată în domeniul medicinei dentare trebuie să fie activă pe ţesutul ţintit şi inactivă pe ţesuturile sănătoase din jur.

Utilizarea terapiei cu laser în stomatologie, estetică şi chirurgia oro-maxilo-facială şi-a găsit în ultimii ani tot mai multe aplicaţii. Astfel laserele pentru ţesuturi moi pot fi utilizate cu real succes în diferite proceduri chirurgicale parodontale, de la gingivectomii, la gingivoplastii, realizarea de grefe gingivale libere, sau alungiri coronare. Laserele care acţioneaza atât la nivelul ţesuturilor moi (gingie, mucoasa) cât şi a celor dure (smalţ, dentină, os), pot fi utilizate pentru a realiza decontaminarea şi nivelarea suprafeţelelor radiculare, tratamentul pungilor parodontale, tratamentul leziunilor dentare de colet. O altă indicaţie de tratament este şi decontaminarea suprafeţelor expuse ale implanturilor sau a osului alveolar (peri-implantită).

Pentru mulţi pacienţi, folosirea frezelor şi a turbinei dentare reprezintă unul dintre cele mai neplăcute momente ale vizitei la medicul stomatolog. Utilizarea laserului pentru tratamentul cariei dentare şi îndepărtarea unor obturaţii mai vechi reprezintă o alternativă lipsită de durere, modernă şi elegantă. Ca urmare, tratamente cu laser pot fi utilizate, cu real succes, şi la copii. Laserul poate fi utilizat pentru îndepărtarea unor bride mucoase, frenuri sau gingii hipertrofice, precum şi pentru descoperirea unor dinţi incluşi sau tratarea unor carii secundare. Tratamentele endodontice se pot bucura de ajutorul laserului pentru a realiza decontaminarea şi sterilizarea canalelor radiculare. Estetica dentară şi cea facială foloseşte laserul pentru proceduri de albire dentară, remodelare gingivală, îndepărtarea unor cicatrici, riduri, cât şi pentru tratamentul leziunilor superficiale vasculare sau al leziunilor pigmentare ale feţei.

Dotare:

LASER “LightWalker” FOTONA: dual Er:YAG – Nd:YAG, cu upgrade modul de estetică şi dermatologie.

Domenii de utilizare: manopere stomatologice, manopere de chirurgie orală şi maxilo-facială, estetică dentară şi facială, proceduri dermatologice.