Protetica Dentară

Este ramura medicinei dentare al cărei scop este restaurarea țesuturilor dure dentare coronare compromise de leziuni carioase, traumatisme, afectate de boala parodontală, cu rolul de a reface funcțiile masticatorii, de autoîntreținere, respiratorii, fonatorii și, nu în ultimul rând, estetice. Aceasta se realizează prin microproteze concepute în colaborare cu laboratorul de tehnică dentară, relație esențială pentru această specialitate.

Dispunând de o largă varietate de tratamente și materiale, obiectivele și complexitatea restaurărilor pot varia în linii foarte largi, de la o coroană unidentară la punți, de la reabilitări simple la complexe sau totale, de la tratamente dentare la tratamente supraimplantare. Aflată într-o colaborare multidisciplinară cu alte specialități ale stomatologiei (chirurgia și implantologia, parodontologia, ortodonția), protetica dentară ghidează adeseori aceste tratamente, contribuind la conceperea planului de tratament și obținerea scopului final al acestuia, restul specialităților fiind într-adevăr tributare proteticii.

Fiind o îmbinare armoniasă între elemente care par diametral opuse, artă combinată cu elemente de fizică și inginerie, protetica dentară se află într-o evoluție continuă. Tehnici considerate utopice și futuriste în urmă cu doar câteva decenii sunt astăzi practici comune în cabinetul de medicină dentară. Impulsul tehnologic asigură îmbunătățirea materialelor folosite nu doar în cabinetul stomatologic, ci și în laboratorul de tehnică dentară, iar cercetările moderne actualizate constant cresc calitatea actului medical. Mai mult decât atât, digitalizarea omniprezentă din ultimii ani și-a pus amprenta și în medicina dentară, prin aplicații precum tehnici de achiziție digitală a informațiilor dentare și de realizare a restaurărilor.