Profilaxia Dentară

Este specialitatea medicinei dentare care își propune interceptarea cât mai precoce a bolilor care afectează cavitatea bucală și prevenirea acestora prin tehnici minim invazive. Din arsenalul terapeutic al profilaxiei putem aminti controalele și igienizările periodice de către medicul stomatolog, detectarea și fluorizarea leziunilor carioase incipiente, precum și sigilarea dinților recent erupți.

Unele dintre procedurile cele mai folosite de profilaxie dentară sunt controalele periodice la medicul stomatolog. Acestea asigură nu doar o supraveghere a tratamentelor efectuate anterior, ci și o depistare precoce a patologiilor oro-dentare. Astfel, tratamentele efectuate sunt cât mai minim invazive, asigurând nu doar o rată crescută de succes a acestora, ci și o reducere a suferințelor resimțite de către pacient.

O altă componentă a profilaxiei dentare este reprezentată de medicina comunitară. Răspândirea informațiilor legate de igiena dentară personală, precum și sensibilizarea maselor despre importanța controalelor periodice, au ca rol îmbunătățirea mediei naționale a gradului de sănătate dentară.

Interceptarea cât mai precoce a patologiilor oro-dentare are ca scop îmbunătățirea calității vieții și reducerea necesarului de tratament, motiv pentru care profilaxia dentară reprezintă o ramură esențială a practicii stomatologice moderne.