Parodontologia

Este ramura medicinei dentare care se ocupă cu interceptarea și tratamentul bolilor parodonțiului. Parodonțiul este structura care asigura susținerea și integrarea dinților la nivelul cavității orale. Acesta este alcătuit din gingie, os, precum și fibre cu rol in conectarea dintelui de structurile menționate.

Afectarea parodonțiului va avea ca urmare pierderea dinților, chiar dacă acestia sunt lipsiți de carii. De asemenea, armonia dintre dinte și gingie este esențială pentru o estetică corespunzătoare.

Boala parodontală este o patologie frecvent întâlnită în practica medicală stomatologică, afectând un procent crescut din populație. Ea este caracterizată printr-o distrugere lentă sau accelerată a țesuturilor de susținere. Este acompaniată de sângerări la nivelul gingiilor, retracții gingivale (cu descoperirea rădăcinii dentare), mobilitate dentară mergînd până la pierderea dinților în formele severe.

Depistarea precoce a acestei patologii este esențială în prelungirea vieții unităților dentare. În acest sens, controalele periodice la medicul stomatolog, acompaniate de igienizări profesionale prin tehnici de detartraj și curățare a suprafețelor dentare cu pulberi ușor abrazive (air-flow) sau periaj profesional, sunt esențiale.

O altă latură importantă a parodontologiei este chirurgia muco-gingivală, esențială dacă distrucția parodonțiului a fost interceptată tardiv. Tehnicile moderne de regenerare a țesuturilor afectate, acompaniate de intervenții estetice sau funcționale la nivelul gingiilor se îmbină pentru a asigura un suport sănătos și o estetică corespunzătoare pentru țesuturile dentare.

În concluzie, parodontologia asigură nu doar o fundație solidă și stabilă pentru realizarea tratamentelor stomatologice, factor cheie în succesul acestora, ci și păstrarea lor în timp, prin igienizările periodice realizate în cursul și după finalizarea tratamentelor.