Implantologia orală

Reprezintă, astăzi, o ramură distinctă a stomatologiei care se ocupă de tratamentul edentațiilor (lipsei dinților), parțiale sau totale, utilizând ca mijloc principal implanturile dentare. Acestea din urmă reprezintă structuri mecanice cu formă și design special, ce sunt implantate la nivelul osului alveolar pentru a funcționa ca și rădăcini dentare. După integrarea acestora la nivelul osului, ele vor oferi menținere sprijin și stabilizare pentru construcțiile specializate care vor înlocui dinții propriu-ziși.

Implantologia orală, în conceptul modern, nu inseamnă doar aplicarea implanturilor la nivelul osului alveolar. Această specialitate se ocupă, astăzi, de asigurarea condițiilor optime, cât mai aproape de natural, de inlocuire a dinților lipsă. Prin aceasta se înțelege restaurarea osului și gingiei pierdute secundar pierderii dinților, aplicarea implantului într-o poziție tridimensională ideală, identică cu cea a dintelui care s-a pierdut, pregătirea condițiilor necesare unei aplicări corespunzătoare a structurilor protetice și întreținerea periodică a structurilor implanto-protetice realizate. Toate aceste lucruri se desfășoară într-un context multidisciplinar, în care se ține cont de toate celelalte afecțiuni existente la nivelul cavității orale.

Implantologia orală este sub-specialitatea stomatologiei care a luat cel mai mare avânt în ultimele două decenii. Studiile efectuate pe tot cuprinsul mapamondului au dovedit că, astăzi, tratamentul edentațiilor cu ajutorul implanturilor dentare este unul previzibil și cu rezultate foarte bune pe termen lung, dacă sunt asigurate condițiile corespunzătoare osoase și gingivale pentru implantare, tratamentul este efectuat cu profesionalism, iar întreținerea acestora este efectuată cu regularitate de către pacient precum și de către personalul medical calificat.